Vertrouw jij ook volledig op de technische dienst van jouw organisatie?

Gepubliceerd op 27 maart 2020 om 16:35

Toen ik voor het eerst kwam te werken bij de technische dienst, keek ik mijn ogen uit. Met een (technische maar toch) bedrijfskundige achtergrond dacht ik al snel aan het woord inefficiënt toen ik de monteurs aan het werk zag, maar het duurde niet lang voordat ik inzag dat creativiteit het juiste woord was.

 

Wanneer een oplossing niet direct voorhanden is, bedenkt de technische dienst toch een oplossing. Wanneer de meeste mensen denken dat iets niet kan, verzinnen ze toch een manier. “Trust me i’m an engineer”, zeggen ze dan wel eens. En ja, daar is soms overleg voor nodig en af en toe een bakje koffie buiten pauzetijden, om de gedachtes te verzetten en ruimte te creëren voor oplossingen. “Brainstormen” noem je dat dan als bedrijfskundige. 

 

Hoe krijgen we het onderhoud naar een hoger niveau, zonder dat we deze creativiteit en vakmanschap belemmeren, maar juist nog beter in kunnen zetten?

Dat is per vraagstuk verschillend, maar in de meeste situaties meer dan enkel en alleen een technisch inhoudelijk vraagstuk. In de situatie waarin ik mij bevond, zijn we begonnen met het verbeteren van de structuur en communicatie, zowel intern als naar andere afdelingen toe. Hierdoor verbeterden we de samenwerking met de productieafdeling.

 

Dit heeft ertoe geleid dat we in een kort tijdsbestek de technische beschikbaarheid van de machines substantieel hebben verhoogd en er een fundament is ontstaan, om samen met de productieafdeling de staat van de machines continu te verbeteren. Het enige wat hiervoor nodig was, was het zien van het potentieel waar de mensen en middelen al over beschikten om dit vervolgens te gaan benutten. Daarvoor is vertrouwen nodig.

 

Heeft jouw onderhoudsorganisatie ook zoveel potentieel, maar heb je ondersteuning nodig bij het benutten hiervan? Neem dan contact met mij op. Ik kom graag vrijblijvend langs om kennis te maken en jouw vraagstuk te bespreken.

a.visser@topfabriek.nl


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.